We gaan nog steeds dood!

Griezeltévé. Regelrechte horror. Paul Witteman in gesprek met mensen die deel uitmaken van de voorhoede van de moderne wetenschap. Op vrijdagavond aflevering na aflevering geconfronteerd worden met (zwaar gesubsidieerde-gesponsorde) wetenschappers die met het leven aan het knutselen zijn. En na afloop niet meer kunnen slapen van de angstbeelden die door je hoofd spoken.

De eerste professor: alle genen van alle Nederlanders kunnen worden geanalyseerd, uit elkaar gehaald en opgeslagen in een gigantische genen-data-bank. Uiteraard zonder ons medeweten laat staan goedkeuring. Klaar om gebruikt te worden. Voor de offerte van de ziektekostenverzekeraar. Door de uitvaartverzekering. Of om ze opnieuw te combineren bij het kweken van een brave-new-world-generatie.

Spookbeeld: de hielprik. Van elk nieuw geboren kind wordt binnen een paar dagen na de geboorte bloed afgenomen uit de hiel. Het onderzoek is bedoeld om een drietal zeer zeldzame ziektes te kunnen traceren; ziektes die alleen in een vroeg stadium goed te behandelen zijn. Maar probeer maar eens op godsdienstige of anderszins reden deze test te weigeren. Na de test wordt het bloedmonster, dat dan niet meer nodig is, natuurlijk vernietigd. Nee. Alle bloedmonsters van alle in Nederland geboren kinderen worden bewaard, in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en