Column vs. Rubriek

Jan Kuitenbrouwer ("Hedenlands", De Volkskrant) heeft ons indirekt op de vingers getikt: we mogen het woord "column" niet gebruiken want:
- we zijn niet beroemd én
- we schrijven alléén over ons vak.

Over het eerste valt te twisten. In de ogen van een buitenlandse (Liva) is iedere Nederlander in zijn eigen piepklein landje beroemd.
Zelf kennen we niemand die niet tenminste één keer op televisie is geweest, op ons laatst geboren dochtertje na. En dan moeten we zelfs heel goed nadenken. Is zij niet stiekem een keertje opgenomen? Wordt zij niet herkend in de supermarkt? Kijken mensen niet met een blik van: "daar heb je dat meisje... Hoe heet ze ook al weer?" Als iedereen beroemd is zijn wij het ook.
En als wij het niet waren dan zijn wij het nu wel, getuige de stapels fan(E-)mail.

Stelling 2 staat als een huis. Dan mogen we volgens Jan Kuitenbrouwer slechts over een "rubriek" spreken.
Na vermoeiende, ellenlange vergaderingen met de top van uitvaart.nl is toch gebleken: wij zijn gevraagd om een column te schrijven, niet een rubriek. Klaar. Wij zullen eraan moeten geloven. Een "column" moet over alles en nog wat gaan. Om Jan Kuitenbrouwer toch nog in het gelijk te stellen hebben wij ons suf gepiekerd om een thema te vinden waar geen dood in zit, en dat toch aktueel is. Dat is moeilijker dan je denk