Kabinet valt

Het beste commentaar op de val van het kabinet hoort u als u nonchalant uw oor te luisteren legt in de buurt van dierenverzorgers.

Dierenverzorgers hebben doorgaans een "dierlijke" kijk op het leven en leveren veruit de leukste commentaren op politieke gebeurtenissen. Dus in het warme weekeinde op naar een (kinder)boerderij, een plekje zoeken zo dicht mogelijk bij de tafel waar de dierenweldoeners pauze vieren en de kinderen ver weg met spelen sturen, zodat u onbekommerd kunt genieten. Om een gesprek dat maar niet wil vlotten op gang te brengen ontvouwt u pontificaal de voor dat doel gekochte krant met in koeienletters: "KABINET VALT." Als het goed is krijgt u dan zoiets te horen:
"Heb je hier wel eens van gehoord? 'Een motie van afkeuring.' De kamer gaat een motie van afkeuring van Rita Verdonk indienen en dan gaat het kabinet zich over de kwestie buigen, en dan is het net een kudde schapen met mekaar, die gezamenlijk blaat: 'Nou, het valt wel mee, hoor.'
-Maar die Pechtold, die is toch gekozen als lijsttrekker?
-Weet je wat het is? Hij zit er maar net, hij wil zich doen gelden. Dat willen ze allemaal, kijk maar naar de hanen. Het is gewoon haantjesgedrag."
Dit is de column die ik op de kinderboerderij schreef terwijl ik driekwartier lang ademloos zat te luisteren naar de grappigste opmerkingen van politieke aard ooit, tot ik me omdraaide en verschrikt moest vaststellen dat de dierenverzorgers al die tijd gewoon weer aan het voederen waren en plaats hadden gemaakt voor twee flinke bouwvakkers.


Liva Elders