Uitvaartverzekeringen

De laatste tijd is het uitvaartwezen veel in het nieuws geweest, o.a. met een uitgebreid artikel in de Volkskrant over hoe gigant Yarden de verzekerde structureel een poot licht door middel van de door ons al jaren verguisde "naturaverzekering", een vorm van verzekeren die voor geen enkel ander product bestaat dan uitvaarten (zie column Natura).

Naar aanleiding van dat artikel kwam Ron Bavelaar, directeur van Yarden, met de verklaring dat er alleen een rekening gestuurd wordt voor zaken die niet door de polis gedekt worden. Een schoolvoorbeeld 'Om de hete brij heen draaien' uit het basis PR-schoolboekje. Want hij vergeet te zeggen dat Yarden eenzijdig de polisvoorwaarden heeft aangepast en een kostenplafond heeft geïntroduceerd. En hij vergeet ook te vermelden dat, in vele gevallen, de verzekering is afgesloten met de belofte dat de uitvaart kosteloos zou worden uitgevoerd. En nu krijgen deze nabestaanden toch nog een rekening. Een kind ziet dat dit niet klopt.

Verzekeringen zijn eigenlijk vooral gunstig voor de verzekeraar. In principe is een uitvaartverzekering pas voordelig als u vroegtijdig overlijdt en is sparen op de lange termijn vaak voordeliger. Weet, als u een verzekering afsluit, dat een "kapitaalverzekering" een vrij te besteden bedrag uitkeert en dat u bij een "naturaverzekering" niet weet wat u ervoor krijgt. Buiten het kostenplafond is dat is namelijk afhankelijk van zowel de uitvaartondernemer als het crematorium dat in uw woonplaats op moment van overlijden aan de verzekeraar is gelieerd.

Zit u krap bij kas of wilt u niet zoveel uitgeven, neem dan geen extra's en let op onderstaande dure posten. Zo houdt u de kosten in de hand:

 • Advertenties in kranten
 • Consumpties: we zijn ver van de no nonsense koffie-en-caketijd wanneer koffie uit een kan kwam en 50 guldencent kostte. Tegenwoordig gelden horecaprijzen op alle begraafplaatsen en crematoria. Let er op bij het bestellen! Of houd na afloop een condoleance in kleine kring thuis.
 • De kist: we zijn niet in Amerika. In Nederland is een eenvoudige kist heel acceptabel.
 • Drukwerk:
  • overschrijd niet het aantal dat al in het tarief zit.
  • Eenmaal zwart drukken, geen foto.
  • Tegenwoordig kan ook een pdf'je per mail gestuurd worden.
  • Bedankkaartjes: zijn echt niet noodzakelijk.