De DeathfluencerIn het februarinummer van De Begraafplaats een twee pagina interview met een zelfbenoemde "deathfluencer" (sic).
Zij geeft cursussen om je doodsangst te verdrijven en post blogs en video's over begraafplaatsen die zij bezoekt. Tevens pleit zij voor het geven van een meer culturele bestemming aan begraafplaatsen, zoals het organiseren van concerten, om "de hekken écht te openen." Een wens die de Gemeente Amsterdam helaas ook koestert maar die gelukkig nog geen uitvoering van formaat heeft gekregen.

Tegelijkertijd geniet de deathfluencer van de rust die (nog) op kerkhoven heerst. "Wandering around St Barbara cleared my mind and restored it to a state of calmness. Like a good night's sleep, or a refreshing yoga class. Cemetery walks might just be the next new thing..."
Wat influencers maar niet willen beseffen, is dat zodra hun stille plekken online zijn gezet, het gedaan is met de rust. Wat deze deathfluencer niet beseft, is dat precies het taboe dat ze wil doorbreken voor de door haar gewenste rust zorgt. Die rust is ook nodig, voor de nabestaanden, die er niet naar een modieus evenement gaan waarover ze kunnen opscheppen tegen hun kennissen, maar om toch "écht" te rouwen om hun geliefden.

Hopelijk geniet deze trend geen navolging en blijven kerkhoven verschoond van deze moderne vorm van ramptoerisme. Het zijn immers de laatste sacrale plekken die we nog hebben. Om er zuinig op te zijn.