Thanatopraxie

In de funeraire branche is het bekend, maar wellicht niet bij de man in de straat, en daarom nu een woordje over "thanatopraxie."

Thanatopraxie, dat lijkt heel erg op balsemen. Alleen is het zo dat bij balsemen we beelden van eeuwenoude mummies voor ogen hebben, terwijl er bij thanatopraxie slechts sprake is van tijdelijke resultaten. Kortom: de overledene wordt behandeld met allerlei middeltjes ten einde het tijdstip van ter aardebestelling enkele dagen te vertragen.

Nu is het zo dat de Wet op de Lijkbezorging een termijn van 6 werkdagen tussen het overlijden en het begraven/cremeren voorschrijft. Die termijn wordt, zeker in Amsterdam, konstant overschreden, omdat de begraafplaatsen en crematoria de vraag met moeite aankunnen. Aldoor meer begraafplaatsen of crematoria erbij bouwen houdt op een gegeven moment op, dus is er de consensus van gemeentewege dat je op die grond uitsel van begraven/cremeren krijgt. Mits dat uiteraard geen extreem medisch risico met zich meebrengt, en dat laat je uitsluiten door een arts. Die hele rompslomp drukte zozeer een stempel op de al oververhitte uitvaartorganisator, dat er allerlei methodes zijn gevonden om de druk te verlichten. Ten eerste heeft Amsterdam een status aparte inzake uitstellen gekregen in geval van niet-natuurlijke dood. Dat wil zeggen dat als je al een fiat justitia