Natura

In het Parool van donderdag 16 februari 2012 stond een uitgebreid artikel van Mirjam Brinks met de titel: "Sparen of verzekeren voor uitvaart?"

De eerste conclusie van het artikel is de juiste: sparen. "Sparen? Voor een uitvaart à minimaal 7.000 euro?" zult u bezorgd tegenwerpen, nadat u heeft gelezen dat een crematie of begrafenis anno 2012 minstens 7.000 euro kost. Ook wij vinden dit bedrag schrikbarend hoog, zeker voor een crematie, waarvoor u bij ons met 7.000 euro wel een uitgebreid pakket krijgt. Begrafenissen zijn duurder, daarvoor is die ondergrens van 7.000 euro wel realistisch, met name als u een eigen graf wilt huren. Maar dan nog, zelfs een begrafenis kunt u voor minder regelen als het geld bij u niet over de plinten klotst. Als je een uitvaartverzekering neemt moet je eigenlijk snel doodgaan. Dan is het voordelig. Zo niet dan kunt u beter sparen. Dan kunt u stoppen zodra u denkt: dit is wel genoeg zo.

De tweede conclusie cq tip komt ons merkwaardig over: de combinatie naturaverzekering + kapitaalverzekering. Want waarom zou je allebei nemen? Waarom niet alleen een kapitaalverzekering? Waarom bestaan er überhaupt natura verzekeringen en niet alleen kapitaalverzekeringen? Er bestaan toch ook niet WA-verzekeringen in natura? Of reiskostenverzekeringen in natura? Of opstalverzekeringen in natura? De uitvaart is het enige gebied waar natura bestaat. Waarom is dat? Het heeft vast met de belangen van de verzekeraar te maken.

Een naturaverzekering is lekker vaag. Daardoor hoeven de verzekeraars minder uit te keren. Zo simpel is dat.

Een tip in deze tijden van recessie: Wordt naturaverzekeraar. Voor alle verzekeringen behalve de uitvaartverzekering. Daar is immers al teveel concurrentie.
Liva Elders