Werkwijze

Uitgangspunt is het uitvoeren van uitvaarten waarbij zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de manier van leven van de overledene. De nabestaanden (of de overledene middels een codicil) bepalen daarbij in welke mate we aanwezig zijn in de begeleiding van een uitvaart, van enkel organiseren tot een complete regeling en uitvoering. Hierbij proberen we zo min mogelijk een stempel op een uitvaart te drukken. Het zit ook niet in onze bedrijfsmentaliteit om mensen te 'pushen' om meer of duurdere producten te bestellen. Het moet van u komen.

Onze werkwijze is doordrongen van respect voor de overledene, in de zin dat wij ons gedragen alsof hij/zij nog leeft. Wij leggen de overledene uit wat er met hem of haar gaat gebeuren. Dit is gegeven uit het besef dat we weinig tot niets weten over de overgang tussen leven en dood, en over wat er gebeurt met "de ziel." In onze onwetendheid nemen wij een houding aan van "je weet maar nooit," die voor allen passend is.In en rond het uitvaartcentrum proberen wij zo natuurlijk mogelijk te werk te gaan. De kisten worden lokaal gefabriceerd om de vervoerslijnen zo kort mogelijk te houden. We gebruiken afzonderlijke kist- en bedkoelingen die duurzamer zijn dan een algemene koelinstallatie en uitsluitend etherische oliën in plaats van chemische geurverdrijvers.
De tuin wordt onderhouden door Pioen en Paardenbloem, een stichting die zich inzet voor behoud van bijen. Het pand wordt gekoeld door groene daken van sedum, aangelegd door leerlingen van het Cygnus Gymnasium. Daarop bevinden zich bijenhotels voor de wilde bijen. De aarde die nodig is voor de tuinen composteren wij uit het vallend blad van de gemeentelijke bomen van de Kruislaan, met behulp van regenwormen. Het voedzame water uit het aquarium wordt gebruikt om de planten te begieten. Muizen worden door katten op afstand gehouden en er lopen twee hennen op het erf. Hun mest wordt aan de composthoop toegevoegd. Dit allemaal wordt circulair, biologisch en handmatig (cq geluidloos) beheerd.

Uitvaartcentrum Elders is mogelijk gemaakt door de duurzame bank Triodos.