Werkwijze

David Elders Begrafenis & Crematie verzorgt een breed scala aan uitvaarten, van traditioneel tot modern. Uitgangspunt is zoveel mogelijk recht te doen aan de manier van leven van de overledene en aan de wensen van de nabestaanden. Wij bieden voorlichting en advies maar de nabestaanden (of de overledene middels een codicil) bepalen hoe de uitvaart vorm krijgt en zal verlopen.
Wij zijn uiterst discreet.
Onze werkwijze is doordrongen van respect voor de overledene, in de zin dat wij ons gedragen alsof hij/zij nog leeft. Wij leggen de overledene uit wat er met hem of haar gaat gebeuren. Dit komt voort uit het besef dat we weinig tot niets weten over de overgang tussen leven en dood, en over wat er gebeurt met "de ziel." In onze onwetendheid nemen wij een houding aan van "je weet maar nooit," die voor allen passend is.

In en rond het uitvaartcentrum proberen wij zo natuurlijk mogelijk te werk te gaan. De kisten worden lokaal gefabriceerd om de vervoerslijnen zo kort mogelijk te houden. We bieden milieuvriendelijke alternatieven aan zoals kisten van hout van Staatsbosbeheer, linnen bekleding, elektrische rouwwagens. Wij maken gebruik van afzonderlijke kist- en bedkoelingen die duurzamer zijn dan een algemene koelinstallatie en etherische oliën in plaats van chemische geurverdrijvers.

De tuin wordt onderhouden door Pioen en Paardenbloem, een stichting die zich inzet voor het welzijn van wilde bijen. Het pand wordt gekoeld door groene daken van sedum en wilde inheemse bloeiende planten, aangelegd door leerlingen van het Cygnus Gymnasium. Daarop bevinden zich bijenhotels voor de wilde bijen. De aarde die nodig is voor de tuinen composteren wij uit het vallend blad van de bomen met behulp van wormen. Het voedzame water uit het aquarium wordt gebruikt om de planten te begieten. Muizen worden door katten op afstand gehouden en er lopen twee hennen op het erf. Hun mest wordt aan de composthoop toegevoegd. Dit allemaal wordt circulair, biologisch en handmatig (cq geluidloos) beheerd.

Uitvaartcentrum Elders is mogelijk gemaakt door de duurzame bank Triodos.