Uitvaarten in tijden van corona

DE BESPREKING
Voor de bespreking van de uitvaart kunnen wij langs komen maar het hoeft niet, als u wilt kan het bijna helemaal telefonisch.

HET UITVAARTCENTRUM
Een rouwbezoek of condoleance in het uitvaartcentrum is mogelijk maar alleen in besloten kring. Bij binnenkomst wordt u verzocht uw handen te desinfecteren en bij verkoudheidsklachten wordt u verzocht liever niet te komen. Als u meer mensen de gelegenheid wilt geven om afscheid te nemen moeten zij na elkaar komen, 1½ meter afstand houden en geen handen schudden. Na het rouwbezoek worden, zoals gewoonlijk, deurhendels, stoelleuningen en de overige plekken die worden aangeraakt, gedesinfecteerd.

THUIS OPBAREN
Thuis opbaren kan en mag, gebruik van een kist is niet verplicht, het kan ook op het eigen bed. Wie er op bezoek mogen komen bepaalt u zelf. De opbaring en verzorging van een overledene gebeurt wel alleen nog door professionele verzorgers.

DE PLECHTIGHEID
In de aula van het crematorium of de begraafplaats mogen bij de afscheidsdienst maximaal 30 mensen aanwezig zijn, mits zij minimaal 1,5 meter uit elkaar kunnen zitten of staan. Het aantal kan dus naar gelang de grootte van de aula lager uitvallen.
Condoleances zijn niet toegestaan net zomin als als het gebruik van consumpties.
Mensen die hoesten worden niet binnen gelaten.
Familie mag na de plechtigheid niet meer mee naar de ovenruimte.

Zijn er mogelijkheden om meer dan 30 gasten bij de uitvaart te betrekken?
Fysiek niet, 30 mensen is van overheidswege echt overal de grens. Op afstand kan het wel door een live-stream of een dvd- opname. En natuurlijk kan er op een later tijdstip wel een afscheid worden georganiseerd waar iedereen bij aanwezig kan zijn.
Bovenstaande kunt u eventueel vermelden in de rouwbrief.

DE ROUWBRIEF
U kunt nog steeds een rouwbrief, een advertentie plaatsen. of op social media een bericht plaatsen. Dit hoeft niet direct te gebeuren als de aankondiging niet als uitnodiging voor het eventuele op afstand volgen van de uitvaart wordt gebruikt.