Tranen, bloeddruk en cholesterol

Wist u dat na een overlijden of ander zwaar verlies (ontslag, liefdesverdriet etc) uw bloeddruk en cholesterolwaarden omhoog gaan? Een golf van stresshormonen overspoelt de mens in shock die de rouwende is. Het lijf moet dat zien af te voeren. Zo maakt de lever extra cholesterol aan dat zich aan cortisol bindt, en breekt het vervolgens af.
Wanner u onbedaarlijk jankt bij de minste aanleiding, kunt u zich wellicht afvragen of dat wel gezond is. Het voelt immers soms helemaal niet als heilzaam. Het antwoord is ja. Met de tranen voert het systeem giftige stoffen af, onder andere bovengenoemde stresshormonen, die anders hele vervelende dingen gaan doen met uw gezondheid. Niet schromen, dus, om onze playlist voor de rouwenden te beluisteren, en de tranen te laten vloeien.

Wat ook gebeurd is dat uw "filters" tijdelijk wegvallen. Het voelt dan alsof alles eventjes harder naar binnen komt. Geluid bijvoorbeeld.

Dit allemaal is erg zwaar voor een mens. Verbaast u niet wanneer u gevloerd bent. Vooral wanneer u al een beetje geneest, kan dat gek, en onwelkom, aanvoelen. Maar juist dan, denk terug aan de weg die u emotioneel hebt afgelegd. Het is niet niets!
Tanden op elkaar: het afgrijselijkst leed vervaagt toch ietwat op den duur. Na een maand kunt u al een beetje voelen dat de tijd zijn heilzame werking langzaamaan aan het verrichten is. De pijn is er nog, maar het doorboort u niet meer als een tiental spiezen. U kunt zelfs af en toe lachen. Ja, echt.

Zie:
  • Leven is loslaten
  • Hoofd, schouder, knie en teen van Lisanne van Sadelhoff
  • Grief can hurt in more ways than one, Harvard Medical School
  • Leven is rouwen.