Tips voor het opmaken van overledenen

Wilt u zelf een overleden dierbare opmaken? Dat kan en het is prima te doen met de eigen spullen van de overledene.

Oktober 2023

Het is bijzonder heilzaam voor de rouwende ziel. Ik heb dat zelf ervaren toen ik wijlen mijn beste vriendin opmaakte: de tranen biggelden over mijn wangen, mijn hart voelde als een 5kg zware, pijnlijke steen. Doordat ik bezig moest zijn met precieze handelingen, werd ik gedwongen om “mijn kop erbij te houden” en vergat ik heel eventjes de kwelling. Die kleine momentjes van ontsnapping uit een lijden dat voelt alsof het nooit meer weg zal gaan, vormen stepping stones op weg naar een zonnigere toekomst. Je trekt je daaraan op.


Eerste gebod: less is more.
Verreweg de meeste mensen die overlijden zijn oud, in vele gevallen gingen ze naturel door het leven, het zou gek zijn om daar nu verandering aan te brengen. Op verkleuringen, lelijke vlekken etc (handen!), kunt u een beetje foundation doen, en/of een zuchtje poeder (pas extra op voor het poppeneffect) . Wilt u een stapje verder gaan: koop groene (sic) make-up voor de rode vlekken. In de uitzonderingen van een jonge vrouw die gewend was om felle make up te dragen, kiest u voor zachte, subtiele kleuren. Ik zeg “jonge vrouw” maar de keer dat ik echt over the top mocht gaan, was op verzoek van “Queen of the Night” Fabiola herself, die al op een respectabele leeftijd was en onder haar vrouwelijke uitdossingen toch wel een piemel bezat.


Vergeleken met een levend lichaam is de huid van een overledene:
- koud
- kwetsbaar


Voor vrouwen:
Sommige schoonheidsproducten zijn vettig, die gaan pas “werken” op een warme huid.
- Oogpotloden doen het meestal niet om die reden. Vervang die door oogschaduw. In het bijzonder de kohlstreep door een lijntje donkere oogschaduw.
- De ogen zijn gesloten, mascara aanbrengen is moeilijk zonder te vlekken. De huid vergaat met de minuut, is gauw beschadigd. Het schoonmaken van verkeerd geplaatste mascara is een crime. Hier ook: vervang die door donkere oogschaduw.
- Kies voor subtiele kleuren
- Blush doet wonderen, mits subtiel aangebracht
- Nagels verkleuren: breng nagellak aan, liefst de eigen, anders in een onopvallende kleur
- heel voorzichtig kammen, de haren laten los
- Eigen parfum.


Mannen: Bij scheren moet je extra opletten. De huid vergaat waar je bijstaat. Een scheerapparaat is minder gevaarlijk. Een druppel van zijn eigen aftershave brengt herinneringen aan het bezoek.